Как се печелят 3 титли с хора, които те мразят?

jordan-rodman-pippen_fmecu8

„Ексцентричен” е може би най-често използваната дума, когато става въпрос за чудовищната легенда Денис Родман. И почти винаги употребата й е по-скоро проява на добро възпитание – за да не бъде наречен вече 55-годишния американец „луд”. Луд, но в същото време един от най-големите професионалисти в историята на НБА.

cin5fh9xaaa5azwПрез своя „втори период”, след две титли с „лошите момчета” Детройт и два сезона в Сан Антонио, Родман носи екипа на Чикаго, а шарената коса, прословутата фотосесия със сватбената рокля, безкрайните купони, връзките с Мадона и Кармен Електра, и скандалните изказвания и действия, го превръщат в медийна звезда. Родман е неудъжрим на терена, а партньорството му с Майкъл Джордан и Скоти Пипън води до втория „трипийт” за Булс – титлите от 1996 г., 1997 г. и 1998 г. Победите идват една след друга, съперниците треперят, а Булс мачкат. И, привидна, всичко върви по мед и масло. Е, не точно. Особено когато е замесен Родман.

„За 3 години в Чикаго никога не съм си говорил с Майкъл и Скоти”. Това призна Глиста в интервю през 2011 г., което видя бял свят цели 5 години по-късно. Изказването му може да подейства като студен душ на много фенове, които все още пазят романтични спомени от средата на 90-те и доминацията на Чикаго. „Не смятах, че това е важно. Мислех, че за мен е важно да изляза на терена и да победя… работата ми не беше да говоря с хората. Работата ми беше да се се впиша и да разбера как работят другите и да ги накарам да повярват, че мястото ми е там. Говоренето с хората ще дойде само, по някое време. Връзките с хората – също. Но да видят как се представяш и си вършиш работата и си част от групата, ето това искам. Със Скоти и Майкъл никога не сме говорили през тези 3 години. Говорихме си единствено на игрището. В днешни дни със Скоти се разбираме чудесно. Малко по-стари сме, малко по-зрели”.

cp7ckrvuaaaec-t

На пръв поглед това изказване изглежда изключително странно, особено на фона на постигнатите резултати. Но всъщност показва изключителният професионализъм, който Родман, Джордан и Пипън показват в името на общата си цел – победата. Защото обтегнатите взаимоотношения между големите звезди на Чикаго и новият им съотборник са логично следствие на съвместната им история. Когато Родман обилча екипа на Булс, Майкъл и Скоти го мразят вече почти десетилетие. В началото стана въпрос за двете титли на Родман с Детройт, нали? Е, там е причината между 1996 г. и 1998 г. Глиста да не говори с двамата си съотборници извън терена. Лошите момчета, където изгрява звездата на младия Денис, буквално съсипват физически Джоран, Пипън и компания в края на 80-те и началото на 90-те години. Мръсните номера, размятането на лакти, ударите без топка… все запазена марка на Детройт по онова време, а жертвите са всички.

Омразата между Детройт и Чикаго е чудовищна, като през първите години Пистънс определено печелят войната. „Лошите момчета” на треньора Чък Дейли обаче обръщат специално внимание на Майкъл Джордан. Защото, за да победиш най-добрия, трябва да дадеш най-доброто от себе си. И така се ражда легендата за „Jordan Rules”.

Физическият и психически терор на Детройт над Чикаго приключва през 1991 г., когато двата отбора се срещат за трета поредна година във финала на Източната конференция, но за пръв път домакинското предимсто е за Булс. Джордан и компания отвяват съперника с 4-0 победи, но дори и тогава „лошите момчета” оправдават прякора си. 7,9 сек преди края на мача, водени от големите си звезди Айзея Томас и Бил Ламбийр, част от играчите Пистънс напускат залата.

4 години по-късно, когато Родман става част от Булс, причинената от Детройт болка не е забравена, но желанието за победи на Майкъл Джордан и компания ги взема връх. Виждайки, че Глиста е идеалният човек, който да даде завършен вид на отбора, всички в Чикаго го приемат. Поне на терена.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s