За различията и честта на родната страна

hidayet-turkoglu-enes-kanter

Хидайет Тюркоглу отвори вратата за турските баскетболисти в NBA. Това се случи през далечната 2000 година, когато 208-сантиметровият снайперист от зоната за три точки направи първи стъпки в американския баскетбол като част от Сакраменто, а в последствие кариерата му го отведе на още пет различни дестинации при най-добрите – Сан Антонио, Орландо, Торонто, Финикс и Лос Анджелис.

16 години по-късно Хидо продължава да получава висока оценка на юг от българската граница, но отскоро в изцяло нова роля – на президент на турската баскетболна федерация. 37-годишният вече бивш играч е сред отявлените привърженици на управлението на Реджеп Таип Ердоган, чийто личен съветник е. Тюркоглу наследи на високата позиция Харун Ерденай, а малко след това успя да смеси спорт и политика, нападайки директно едно от най-актуалните имена в местния баскетбол – Енес Кантер.

Към днешна дата роденият в Цюрих Кантер е един от четиримата турски представители в Асоциацията и си е извоювал немалка роля в ротацията на Били Доновън в състава на Оклахома Сити Тъндър. Защо обаче един от най-добрите играчи не помага на националния отбор на страната си – нещо, което продължава вече пет години? Заради различия в политическите виждания.

211-сантиметровият Енес, който от 17-годишен живее в САЩ, подкрепя най-големия съперник на Ердоган и съответно е трън в очите на Тюркоглу. Кантер открито е заявявал неведнъж, че е поддръжник на движението на Фетхула Гюлен, а позицията му дори доведе до същинска крайност – баща му се отказа публично от него!

“Преди две години казах, че главата на Кантер не работи по правилния начин и той не спира да потвърждава твърдението ми. В момента той е предател и се надявам, че никой няма да има син като него”, казва новоизбраният баскетболен шеф Тюркоглу по адрес на Кантер, чиято последна изява с националния екип бе през 2011 година на ЕвроБаскет.

Очевидно различията от гледна точка политика са твърде големи и няма как да бъдат поставени над честта да представяш родната си страна пред света. Но и с оглед на цялостната ситуация в Турция, това развитие на “отношенията” между Хидо и Енес Кантер не е голяма изненада…

А само преди пет години тези двамата играеха рамо до рамо за родината си…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s