Атомна мотивация

gianmarco_pozzecco_1

Атомната муха. Така бе известен Джанмарко Поцеко в дните си на играч. За близо 20-годишна кариера в професионалния баскетбол симпатичният италиански дребосък просто не оставяше феновете безразлични, било то свои или противникови. Харизматичният бивш национал на Италия съвсем спокойно и резонно може да бъде характеризиран като легенда – най-малкото защото точно девет пъти е бил най-добър подавач на Серия А. О, да, има сребро от олимпийските игри в Атина през 2004 година и неведнъж е обличал националния екип на родината си.

Логично след края на кариерата си 44-годишният чудак потърси реализация като треньор. Това не се случи веднага и първо той прекара няколко сезона като анализатор на Sky Sport и Sportitalia, след което прекара три сезона като наставник на Орландина и Варезе преди да се съгласи да бъде асистент на друга легенда, при това извън Ботуша. Поцеко застана зад гърба на Велко Мършич начело на хърватския шампион Цедевита (Загреб).

При последната визита на отбора в редовния сезон на Адриатическата лига Поцеко доказа колко ценно попълнение за треньорския щаб всъщност е. След като Мършич, който е типичен представител на балканския баскетбол бе изгонен насред “Пионир” срещу големия Партизан (Белград), Джанмарко превзе сцената.

“Хей, момчета! Първо на първо – нищо не се е случило! Все още имаме време да спечелим този шибан мач, без каквито и да е проблеми”, разпалено каза той на първия таймаут след изхвърлянето на Мършич и думите му се превърнаха в реалност – Цедевита триумфира с 97:87, а изпълнението му можете да видите в приложеното видео.

Като играч Джанмарко разсичаше противниковите защити с пасове, които само той и налудничавият му поглед виждаха. Енергията му очевидно се е пренесла и в треньорския занаят, където макар и като асистент в момента, ексцентричният ветеран се справя повече от добре.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s