Встрани от стъпките на татко

maxresdefault

Джон Стоктън беше брилянтен плеймейкър. Един от най-великите в историята на НБА и един от онези големи фигури, които не успяха да увенчаят перфектната си кариера с най-голямата награда – трофея „Лари О’Брайън“ и шампионски пръстен.

Диригентът с №12 остана верен на Юта Джаз от начало до край или ако трябва да го изразим в цифри – от 1984, когато бе част от великия Драфт на Майкъл Джордан, Хакийм Олайджуон, Чарлс Баркли, Сам Пъркинс и Отис Торп, та чак до 2003 година, когато в Лигата влезе друг забележителен клас, предвождан от ЛеБрон Джеймс, Кармело Антъни, Крис Бош, Дуейн Уейд и Дарко Миличич. Ем Джей, Хакийм, Сър Чарлз и Стоктън вече са в „Залата на славата“. Същото ще се случи и с Брон, Мело, Бош и Ди Уейд, а Дарко… Дарко се занимава с фермерство в родната Сърбия.

Кога е последният път, в който сте си спомняли за Джон Стоктън? Тези, които следят по-изкъсо случващото се в NBA моментално ще кажат – „Ами как кога? Сезон 2014/2015! Нали тогава синът му игра за Сакраменто!“. Да, факт. Дейвид Стоктън изигра три мача „кралете“, които бяха изразени в общо 33 минути и 9 асистенции. Колкото и добър баскетболист да е, Дейвид не спада към категорията „На татко момчето„.

Макар че отрано тръгва по стъпките на знаменития си баща – първо в гимназията „Гонзага Преп“, а след това и в университетския Гонзага, поне за момента той си остава синът на Джон Стоктън, а не Дейвид Стоктън.

180-сантиметровият син не попада в Драфта на NBA и трябва да се бори със зъби и нокти за всеки шанс. Не, че няма талант. Напротив. Разполага със завиден поглед над играта и учудващо хладнокръвни и ефективни реализаторски способности, които демонстрира най-вече в Лигата за развитие, но сякаш просто орисията му не е да бъде сред елита… Поне не и на този етап.

031214-cbk-hoops-heaven-gallery-dg-g9-vresize-1200-675-high-13

Дейвид и Джон Стоктън.

На 25-годишна възраст Дейвид държи рекорда за най-много асистенции в Д-Лигата с общо 22. Пак е нещо, нали? На 25-годишна възраст Джон доминираше на следващото ниво, много, много време преди създаването на дъщерното първенство на Асоциацията, записвайки по 13.8 точки и 14.7 асистенции в 82 мача за Юта в рамките на един сезон.

Пътищата на баща и син вървят паралелно, поне по отношение на развитието им в гимназията и колежа, но след това се разделят. За момента. Дейвид Стоктън се реши на най-трудното за всеки американски баскетболист – да прелети от другата страна на голямата вода и да се пробва в европейските дебри на професионалната игра.

Подписа тригодишен договор с хърватския шампион Цедевита. Остави нелоши впечатления с представянето си, изразено с 6.2 асистенции на мач в местното първенство и 3.3 в Адриатическата лига. Но реши да си тръгне от Загреб, за да се запъти към съвсем различен край на света – Нова Зеландия, преминавайки в елитния местен Брейкърс, за да замести контузения им пойнт гард…

mstockton

Майкъл Стоктън в действие в Русия.

Явно Джон ще продължи да бъде единственият Стоктън, оставил трайна следа в НБА. Дейвид тръгна встрани от стъпките на татко, а по-големия му брат Майкъл също играе професионално, като към настоящия момент е баскетболист на руския Автодор (Саратов).

Май тези круши са паднали малко по-далеч от дървото…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s