Меджик: Четвърт век кураж и вдъхновение

magic-johnson-aids-1991-copy

Лос Анджелис Лейкърс е един от онези велики отбори, около които винаги има всякакви новини. Вариращи в крайностите от наистина значими, та чак до напълно безумни. Все пак става дума за една от двете най-велики организации в NBA (б.р. – естествено другата е тази на Бостън Селтикс).

И когато баскетболният сезон току що е започнал… Преди точно четвърт век, на 8 ноември 1991 година, заглавията на вестниците отново тръбят за Лейкърс. Отново става дума за шок и за нещо, което смайва всички по земното кълбо, но за съжаление темата не е за играта. Или пък е?

На днешната дата преди 25 години новината, че Меджик Джонсън е носител на вируса ХИВ обикаля света. Два месеца по-рано официално е обявен проектът World Wide Web, но интернет още е далеч от това, което е днес.

Разкритието на №32 от Лейкърс смайва всички. Магьосникът от Лансинг, Мичиган излиза с лицето си пред стотици журналисти, за да обяви, че случайно или не напуска Лигата точно на 32 години, за да се отдаде на борбата с коварната болест. Мисия, която продължава да изпълнява и днес, когато вече е е преуспял бизнесмен.

Днес в САЩ ще бъде избран нов президент. Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп. Но на съдбоносната дата е хубаво да се сетим за вдъхновението, което е Меджик Джонсън и това, което той не спира да прави, давайки подкрепаа и вдъхновение на милиони заразени в световен мащаб.

За да разберете къде всъщност се намирам днес е нужно първо да ви стане ясно откъде точно идвам. Днес празнувам живота. Празнувам това, че преди 25 години някои хора побързаха да заключат, че аз съм осъден на смърт. Празнувам всичко, което преживях за този четвърт век. Въпреки че аз приех новия си „статут“ спокойно, през 90-те години да разбереш, че някой се бори с ХИВ/СПИН моментално бе приемано сякаш той няма да живее още дълго. И така аз осъзнах, че е мой дълг да образовам възможно най-много хора за това заболяване. Започна новото ми пътешествие. Пътешествие, вдъхновено от Бог. И до днес не спирам да акцентирам върху това колко важна е информацията и да привличам общественото внимание върху тази неудобна тема„, написа Джонсън в официалния си сайт.

На 8 ноември американците решават бъдещето си. Което, ако трябва да бъдем честни, и в двата случая не изглежда особено благоприятно, с оглед на скандалите, заобикалящи постоянно двамата кандидати за президент.

На 8 ноември Меджик Джонсън продължава да празнува живота си. И да помага на хиляди да намерят искрицата вяра и надежда, за да не спират да вярват и да се борят за своето по-светло бъдеще.

Меджик бе магьосник на терена, но извън него е нещо още по-голямо. Един великан от човешка гледна точка, като не говорим за неговите 206 сантиметра.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s