Процесът, който си струва/ше

“Процес – 1. Последователна смяна на състоянието в развитието на нещо, ход, развой”. 

1xfocnbazdk-seqmvcevt1g

Джоел Ембийд бе избран от Филаделфия с №3 в Драфта през 2014 година и трябваше още в първия си сезон да преобърне представите на феновете на НБА за това как трябва да изглежда и стои на терена един висок играч. Хммм… Всъщност, да. Май се получава точно така. Макар че дебютът му позакъсня… С две години!

И въпреки всичко, случило се през тези 24 месеца, въпреки множеството полемики, заобикалящи Ембийд, въпреки изказванията му в социалните мрежи и въпреки самоволно пропуснатите тренировки и възстановителни процедури и въпреки нежеланието на Джоел да спазва предписанията на лекари и физиотерапевти в голяма част от този период… Дългото чакане свърши. Дългият процес е финализиран.

И като говорим за процес от самото начало, това не е никак случайно. Защото самият играч пожела да носи това име. “Процесът”. Явно с леко намигване към отминалите две години и с намек, че вече е доста по-зрял и готов да доминира.

NBA: Oklahoma City Thunder at Philadelphia 76ers

Процесът си струваше. Камерунският център си струва и изглежда е мотивиран да запуши всички усти, но не с приказки, а с игра. След само четири мача за Сиксърс бившият баскетболист на Канзас вдъхва надежда на изтерзаните и вече до голяма степен отегчени запалянковци от Града на братската любов.

18.5 точки, 6.3 борби, 3.0 чадъра, 1.5 асистенции и 0.5 откраднати топки за едва 22.0 минути средно на мач. При 80% успеваемост при наказателните удари, 43.9% в опитите за 2 точки и 66.7% за 3 точки… Да, да, няма грешка. 213-сантиметровият Джо Джо от Яунде реализира 6 тройки от първите си 9 опита. За само 88 минути игра из залите на НБА. А сега само затворете очи и си помислете какво ще се случи, когато лимитът на игровото му време (поставен заради здравословното му състояние и с цел избягване на прекомерно натоварване) бъде отменен.

P.S. Знаете ли кой е лидер по % стрелба за три точки в цялата лига? №21 от Сиксърс.

По дяволите, на Брук Лопес, който се е доказал като един от най-добрите високи играчи в последно време в Лигата му трябваха цели 8 години, за да вкара… 4 тройки!

22-годишният камерунски талант на Филаделфия е специален и различен. Спор няма. В Сиксърс като че ли не са се вълнували така от близо 20 години, да, от 1996 година насам, когато избраха един надъхан и нахакан непукист от Джорджтаун, носещ името Алън Айверсън.

Процесът по възстановяването и узряването на Джоел Ембийд бе дълъг и отчасти болезнен. Но след 88 минути изглежда всичко това си струваше и във Фили стискат палци момчето да се опази от травми, защото има огромна вероятност бъдещето му да е не просто светло, а блестящо.

Процесът приключи и в същото време… Процесът вече е тук!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s