Когато Краля представя бъдещия президент… Тъжната история за два толкова различни свята

clintonlebron

ЛеБрон Джеймс е най-добрият баскетболист в света. Твърдение, вярно, до доказване на противното. След своята трета титла в лигата и невероятния му път, осеян със огромни очаквания, немалко разочарования и изключителни пикове, думата на ЛеБрон се чува.  И има своята тежест. Както повечето суперзвезд отвъд океана, независимо дали спортна, или от шоубизнеса, Джеймс показа, че има и гражданска позиция.  Заедно със съотборника си Джей Ар Смит, лидерът на Кавс представи кандидат-президента от демократическата партия Хилари Клинтън на една от последните и кампанийни речи – тази в Охайо. Връзката на ЛеБрон Джеймс с Охайо е толкова силна след първата титла на Кливланд, че едва ли е имало по-подходящ момент, Краля да застане пред хората от своя щат и да покаже своя избор.

Тези редове нямат за цел да прокламират политическа пропагнада, особено на сцената на Съедините американски щати. Нито да търсят световни конспирации. Най-малкото ЛеБрон Джеймс вероятно е доста по-богат от Хилари Клинтън. Целта на тези редове е друга. Гледайки как Колин Каперник месеци наред предизвика обществени дискусии със своя седящ-по-време-на-химна протест срещу полицейското насилие, виждайки активната роля на ЛеБрон Джеймс  в кандидат-президентската кампания на Хилари Клинтън, всеки американец се замисля.  А примерите в последните десетилетия са много повече.

Замисля ли се обаче българинът?! Замисля ли се колко малко са нашите спортни звезди, които, по един или друг начин, са се опитали да повлияят на даден обществен процес… Да. Имаше български спортисти, при това големи шампиони, които опитаха да намерят място в политиката. Но първо, у нас „политика“ е мръсна дума. Вероятнотова е причината тези, които биха имали най-голямо влияние сред хората да бягат от нея. Второ – малко са дори америкаснките звезди, които влизат в политиката. Но за тях е важно да имат позиция. Да я споделят. Да се чуе мнението им. Да бъдат полезни на всички, които очакват от тях да бъдат герои за пример.  И това е голямата липса у нас. Малкото заигравки на спортисти с политика у нас оставиха лошия вкус в устата на хората, че това се прави за тяхна директна финансова изгода. Или просто, за да бъде употребено името им.

stanka

„Още преди изборите, започнаха да му звънят и да ми казват „да уредиш брат ми“, „да уредиш жена ми“, дай това, дай онова, но няма как да ги уредя. По-добре стана, че не влязох в политиката, защото все трябва някой да се урежда някъде, беше ми дотегнало.“  Думите са на Станка Златева, голям български шампион, който също имаше своя мимолетен(слава, Богу, неуспешен) политически флирт.

И все пак нашите спортисти не са напълно невинни. Политиката не е единствената сфера, в която могат да бъдат полезни на обществото. Но малко от тях се интересуват, малко от тях си правят труда да използват постиженията си, славата си, парите си дори за нещо, което да оставят след себе си. Сещам се за Фондацията на Бербатов, волейболната академия „Стойчев – Казийски“, очаква се скоро и подобен проект на близнаците Иванови в баскетбола… Ето – има няколко позитивни примери. Но те не стигат, дами и господа. Не стигат, защото там, където нацията е със занемарен спорт – обществото е със занемарена активност. При това не само физическа. И примерът тук е ясен. Докато спортните (също и музикални, театрални и обществени) фигури, не осъзнаят, че думата им тежи, че фенмасата им има нужда от тях, трудно нещо ще се промени. Докато те не осъзнаят, че са значими за обществото фигури и каузите, в които (не)се включват имат значение – ще си караме постарому. Ще се вайкаме, че вече не създаваме големи спортисти. Ще мрънкаме, че спортистите ни са неграмотни и прости. Ще плачем, че половината народ не гласува, а половината от тези, които го правят бъркат „и“ с „й“…

А накрая, хора, които не говорят български език, ще определят съдбовни избори на българското общество. Е, дами и господа, това е нашият свят… А, между другото, знате ли, че в онзи – другия – дори няма Министерство на спорта, пък спортът им се получава май…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s